Kan forbedring av emballasje bidra til en grønnere vekst?

Innholdsfortegnelse:

1.Vil skape endringer på C2C markedet

2.Hvordan vil tiltaket fungere i praksis for forbrukere?

3.Positiv effekt for Helthjem sine samarbeidspartnere

4.I hvilken grad tilfredsstiller tiltaket miljødimensjonen?

I dette blogginnlegget vil jeg ta utgangspunkt i den grønne strategitrappen, for å vise til hvilke tiltak virksomheten kan ta for seg for å oppnå en grønnere vekst. Hvis man jobber strategisk etter grønn-vekst trappen, vil man sakte men sikkert kunne utvikle sin forretningsmodell over tid til å bli mer bærekraftig (Per Espen Stoknes, bedriften & bærekraft). For at Helthjem skal kunne tre i en mer bærekraftig retning ser jeg for meg at virksomheten kan sette spesifikke krav til forbrukere og bedrifter om emballasje ved sending. Forbedring av emballasje, vil kunne ses i sammenheng med steg 4 i den grønne strategitrappen, som omhandler leverandørkrav. Et krav om spesifikk emballasje vil gjøre at Helthjem må sette kriterier til leverandører og samarbeidspartnere om å benytte seg av mer miljøvennlig emballasje enn tidligere.Et krav om spesifikk emballasje vil gjøre at Helthjem må sette kriterier til leverandører og samarbeidspartnere om å benytte seg av mer miljøvennlig emballasje enn tidligere. Dette vil kunne bidra med å fornye eller forbedre deler i verdikjeden.

Vil skape endringer på C2C markedet

Jeg har selv erfart at sendinger på C2C markedet, gjerne blir pakket inn i gamle handleplastposer med store mengder tape festet rundt. Slike tilfeller bidrar til at vi som forbrukere kaster mer materiale enn nødvendig og bidrar negativt for miljøet med tanke på co2 utslipp. Ved at forbrukeren blir tvunget til å benytte seg av en mer resirkulerbar og gjenbrukbar emballasje, vil forbrukeren kunne benytte emballasjen flere ganger ved fremtidige sendinger. Dette vil kunne resultere i at man ikke pådrar miljøet mer utslipp i form av svinn enn nødvendig. Noe som helt klart vil bidra positivt på bærekraftsmål 12 om ansvarlig forbruk og produksjon.

Hvordan vil tiltaket fungere i praksis for forbrukere?

Et tiltak om krav til emballasje, vil helt klart kunne få en skeptisk og travel forbruker til å reagere. Som nevnt ovenfor benytter mange forbruker i dag seg av plastposer eller andre mindre miljøvennlige materialer til sending. Ved å stille krav til forbrukeren om bruk av ny emballasje, vil man kunne oppnå irriterte og fortvilte forbrukere, som må reise ut av hus for å få skaffet emballasje til sending. For å forenkle forbrukeren sin sendingsprosess og senke forbrukerens transaksjonskostnader ved å innhente emballasje til sine pakker, ser vi for oss et samarbeid med Norgesgruppen.

Vi ser for oss at samarbeide kan innebære at forbrukeren enkelt kan plukke opp emballasje i de ulike dagligvarekjedene når de er på handletur. Ønsket er at forbrukeren kan plukke opp emballasje fra en hylle, på samme måte som man i dag i Oslo kan plukke opp søppelposer på vei ut fra butikker. For å få forbrukere til å benytte seg av et slikt tilbud vil dette tiltaket i første omgang være gratis. Et tiltak om forbedring av emballasje, vil kunne innvirke positivt på miljø. Dette gjør at vi har troen på at vi kan få støtte fra skattefradragsordningen SkatteFUNN, slik at Helthjem har muligheten til å kunne tilby gratis emballasje til forbrukere.

Positiv effekt for Helthjem sine samarbeidspartnere

Bilde er hentet fra tise.com:https://tise.com/feed

De fleste bedrifter ser gradvis verdien av å endre sin virksomhet i en mer bærekraftig retning. Ved at Helthjem stiller krav til emballasje hos sine samarbeidspartnere vil disse partnerne automatisk bli tvunget til å bli mer bevisste i sine produksjon og sendingsprosesser. Et slikt tiltak vil kunne ses i samspill med en grønn vekst hos partnere, ved økning i økonomisk verdiskapning, som gir lavere samlede miljøbelastninger (Per Espen Stoknes, bedriften & bærekraft). Dette vil kunne skape en vinn- vinn situasjon for miljø og virksomheter. Dette vil bidra positivt på miljøet ved at det tilføyes mindre co2 utslipp, samt gi en positiv effekt for virksomheter, ved at de vil få en bedre miljøprofil som kan resultere i et bedre rykte.

I hvilken grad tilfredsstiller tiltaket miljødimensjonen?

Tiltaket om forbedring av emballasje, vil uten tvil kunne gi en positiv innvirkning på miljødimensjonen. Ved at Helt hjem stiller krav til forbrukere og bedrifter om mer miljøvennlig og sirkulerbar emballasje, vil man automatisk tvinge brukere til å måtte tre i en mer miljøvennlig retning.

Referanser:

Video: Per Espen Stoknes, bedriften & bærekraft: https://videos.bi.no/secret/57459649/0445d3b02eff4317436134d82d2dcc69?fbclid=IwAR1u6GDODvoNh5o-ILi71MHzTokrh4HxlR7h7AxOMOD4q3fSw8U4gXh2tS8

https://helthjem.no/sponsing

Ett svar på “Kan forbedring av emballasje bidra til en grønnere vekst?”

  1. Hei igjen,

    Så fint innlegg! Overskriften din er interessant og spennende, jeg får lyst til å lese innlegget ditt. Jeg liker spesielt at du har tatt utgangspunkt i videoen til Per Espen Stoknes og knyttet pensum til innlegget. Det er en fin måte å lære på!

    Stå på videre!

    Thea K, studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *