EN BESLUTNINGSREISE VED KJØP AV ET KJØLESKAP

Innholdsfortegnelse:

1. Beslutningsreise/kundereise
2.Problemerkjennelse
3.Søkeprosess
4.Vurdering av alternativer
5.Kjøpsbeslutning
6.Atferd etter kjøpet

Beslutningsreise/kundereise

I dette blogginnlegget vil jeg ta for meg beslutningsreise/ kundereise for et kjøp av et kjøleskap som jeg nylig har foretatt. En kundereise kan ses på som alle de ulike opplevelsene du som forbruker har med virksomheten på tvers av flere kontaktpunkter over tid (Heggernes 2020). Kundereisen kan deles inn i 5 ulike trinn. Disse vil jeg se nærmere på nå:

Bilde hentet fra: Heggernes 2020

Problemerkjennelse

Det første steget i beslutningsreisen er problemerkjennelse. Dette går ut på at du erkjenner at du har et problem, eller et såkalt behov som du ønsker å finne en løsning på (Heggernes 2020). Da kjøleskapet i leiligheten min plutselig sluttet å fungere, kunne jeg erkjenne at jeg hadde et problem. Dette problemet var hvordan jeg skulle få holdt matvarene mine kalde. Er annet problem som oppstod, var hvordan jeg skulle få fraktet et nytt kjøleskap til leiligheten. I dette øyeblikk kunne jeg erkjenne at jeg hadde et problem, som jeg var nødt til å finne en løsning på. utløste en problemerkjennelse som meg, som endte med at jeg var nødt til å finne en løsning på dette problemet.

Søkeprosess

Det andre trinnet i beslutningsreisen er søksprosessen.. En søkeprosess går ut på å finne ut hvor og hvordan du kan innhente informasjon om en vare eller tjeneste (Heggernes 2020). Etter at jeg kunne erkjenne at jeg hadde et behov for et nytt kjøleskap, var neste steg søksprosessen. I dette steget var jeg nødt til å finne et kjøleskap som kunne dekke mine behov om å holde varene både kjølige og fryste, samt finne en leverandør som kunne levere det nye kjøleskapet på døren. Her valgte jeg å gjøre et enkelt googlesøk som «kombikjøleskap med hjemlevering» og se hvilke alternativer som kunne være av interesse. Jeg selv har lite erfaring av hvilke kjøleskap som er gode, så i søkeprosessen tok jeg også en rask telefon til far og mor hjemme for å kunne høre hva slags erfaringer de hadde ved kjøp av kjøleskap.

Vurdering av alternativer

Når jeg hadde foretatt meg ulike søk, var det dags for å vurdere de ulike alternativene. Her vil det være nødvendig for meg å sammenligne ulike produkter, samt se på fordelene og ulempene ved de ulike alternativene (Heggernes 2020). I dette steget av beslutningsreisen, vurderte jeg ulike merker som Samsung, LG og AEG, og sammenlignet kombiskapenes ulike egenskaper, utseende og pris opp mot hverandre. Jeg var opptatt av at kjøleskapet skulle matche det resterende kjøkkeninteriøret og kom frem til at et hvitt kjøleskap ville være det fineste i min leilighet. For å vurdere de ulike alternativene jeg hadde funnet, tok jeg også og sendte en melding til mor og far for å høre hva slags erfaringer de hadde med de ulike kjøleskapene. Når det kom til pris, fordeler og ulemper ved de ulike alternativene, kunne jeg konkludere med at Elkjøp var den som hadde best pris og mulighet for levering

Kjøpsbeslutning

Det nest siste steget i denne prosessen var kjøpsbeslutning. Dette er en beslutning som utløser en handling. En kjøpsbeslutning dekker alle interaksjonene en forbruker har med virksomheten under selve kjøpet eller handlingen (Heggernes 2020). I denne fasen hadde jeg besluttet å gjøre et kjøp av et kjøleskap. Jeg gikk dermed inn på Elkjøp sin nettside og foretok meg et kjøp av det kombikjøleskapet som jeg hadde vurdert som det beste alternativ. Jeg forsikret meg også om at Elkjøp hadde mulighet til å levere kjøleskapet hjem til meg. De ulike stegene jeg hadde gått igjennom som problemerkjennelse, søkeprosess og vurdering av alternativer, utløste i en handling om kjøp.

Samsung kombiskap RB31FSJNDWW
Bilde hentet fra Elkjøp

Atferd etter kjøpet

Etter at jeg hadde foretatt meg et kjøp av dette kombikjøleskapet var det tid for å vurdere kjøpet. Her ville produktets brukeropplevelse og virksomhetens oppfølging av kjøp kunne bidra til å øke kundeverdi (Heggernes 2020). Jeg opplevde det nylig kjøpte kjøleskapet som perfekt for mine behov og fikk samtidig en grundig gjennomgang av de som leverte kjøleskapet om hvordan det skulle fungere.

Hvis du er ute etter noe lignende som meg, må du gjerne ta en titt på mitt kjøpte kjøleskap på Elkjøp HER!

Legg meg gjerne til på LinkedIn

Referanser:

Alvær Heggernes, Tarjei. 2020. Digital forretningsforståelse fra store data til små.3. utg. Bergen: Fagbokforlaget

https://www.elkjop.no/product/hvitevarer/kjoleskap-frysere/kombiskap/samsung-kombiskap-rb31fsjndww/47936?scid=SEM6281&gclid=Cj0KCQiA3-yQBhD3ARIsAHuHT66K09VNpxmrDv8-vSc9ug7w_T_2DxU7MttuaPA-H84hnLBKMnTmlPYaAlwGEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Ett svar på “EN BESLUTNINGSREISE VED KJØP AV ET KJØLESKAP”

  1. Hei Emilie,

    Så fint at du har publisert første blogginnlegg i del 2, bra jobbet!

    Det er veldig fint at du tar utgangspunkt i en beslutningsreise og setter teorien i praksis. Det er en fin læringsmetode!

    Stå på videre – jeg gleder meg til å lese ditt neste innlegg!

    Thea K, studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *