Er du fanget i din egne filterboble?

Innlegget vil inneholde følgende:

1. Hva er filterbobler

2. Hva er ekkokammer?

3. Er fake news en konsekvens av filterbobler og ekkokamre?

4. Konklusjon

I mitt forrige blogginnlegg skrev jeg om plattformen Tise og hvordan de bidro til å senke brukernes transaksjonskostnader. I Tise sitt tilfelle kunne blant annet filtrering bidra til å senke disse kostnadene. I dette innlegget vil jeg derimot skrive litt om filterbobler og ekkokammer, og hvilke konsekvenser disse kan ha for samfunnet.

Visste du at søkeresultatene dine på google er et resultat av den informasjonen algoritmene har innhentet fra din brukerprofil? Dette vil med andre ord bidra til at vi blir isolert i vår egen lille kulturelle og ideologiske boble (NDLA 2022). For å få en bedre forståelse av hvordan dette skjer, vil jeg gå nærmere inn på hva filterbobler og ekkokammer er.

Hva er filterbobler?

Begrepet filterboble ble introdusert av forfatteren Eli Pariser i 2011. Begrepet tar utgangspunkt i at filtrering bidrar til å begrense informasjonen vi får gjennom søkemotorer, nyheter eller sosiale medier. Filosofien bak dette er at filtreringen skal føre til at algoritmene skal fjerne den informasjonen som anses å være irrelevant for oss (SNL 2022). Det er lett å være ukritisk og tenke at dette bare er enkelt og greit, ettersom at du mottar kun den informasjonen du er på utkikk etter. Det kritiske rundt disse er derimot at man kan befinne seg i en såkalt filterboble der vi kun får saker presentert i våre synspunkt. Dette begrenser muligheten til å få sett flere sider av en sak.

For å illustrere dette så enkelt som mulig ble jeg inspirert av eksempelet til studentbloggen dig2100.

Bilde ovenfor illustrerer to ulike mennesker som googler det samme ordet, Egypt. Personen til venstre får opp lenker om kriser og protester i Egypt, mens personen til høyre får derimot opp lenker om reiser og ferie. Dette eksempelet viser til hvor identisk søket kan være, og hvor ulik data man kan få ut av søkemotoren Google.

En slik hendelse kan føre til at personen til høyre reiser uvitende til Egypt, uten å få med seg de krisene som har oppstått der nede. De såkalte filterboblene kan bidra til at vi befinner oss i en «skreddersydd personlig boble». Dette kan føre til at vi kun får ut den informasjonen som er basert på våre egne interesser. Et resultat av dette er at vi i en stor grad kun får bekreftet våre egne synspunkt og lever uvitende om annen informasjonen som ikke er overens med våre oppfatninger.

Du må gjerne se denne korte videosnutten fra Youtube, dersom du ønsker en annen enkel forklaring på filterbobler.

Hva er ekkokammer?

Ekkokammer kan forklares som et slags lukket rom, gjerne digitalt, der informasjon, ideer eller oppfatninger blir forsterket gjennom kommunikasjon innenfor en avgrenset gruppe (NDLA 2022). Sett i praksis kan dette illustreres ved at dersom du befinner deg i en garasje og roper høyt, vil disse ordene du roper komme tilbake igjen til deg. På samme måte vil dette kunne skje i et ekkokammer. Vi mennesker tiltrekkes ofte av folk som har de samme meningene og interessene som oss selv. Resultatet av et ekkokammer kan være at du blir låst til felles moralske, religiøse eller ideologiske forestillinger. Dette kan føre til at dine tanker og meninger blir låst, og at du vil få en begrenset mulighet til å se virkeligheten slik den egentlig er.

Nedenfor har jeg linket til en video på Youtube som forklarer ekkokammer på en enkel og god måte.

Er Fake News en konsekvens av filterbobler og ekkokamre?

Ordet «Fake news» har de siste årene stadig vist seg i offentlige forum. Vi har over tid fått bevist at falske nyheter blir brukt i valgkamper for å snakke nedlatende eller usannheter om politiske motstandere. Falske nyheter har blitt et «naturlig valg» for flere presidentkandidater , ved at de heller velger å benytte seg av dette, fremfor å overbevise befolkningen om at dine synspunkter er gode. Vi har sett flere tilfeller av såkalte «Fake news» i valgkampen i USA for noen år tilbake.

Bildet ovenfor er hentet fra: https://stacker.com/stories/6057/top-trump-tweets-election-day-2020, ettersom at denne tweeten har blitt slettet

Noen hevder at falske nyheter bidro til at Donald Trump kapret seg til valgseier, mens andre ikke. En ting er i hvert fall sikkert. Trump spredde såpass mye falske nyheter at han til slutt ble utestengt fra den digitale plattformen Twitter. Etter at Trumps tilhengere stormet kongressbygningen i Washington D.C etter en oppfordring fra Trump, så Twitter seg nødt til å stenge han ute permanent etter å ha hisset opp til vold.

Dersom du er nysgjerrig på denne saken, kan du blant annet lese mer om dette i artikkelen til NRK.

En slik hendelse viser hvor stor påvirkning et digitalt forum kan ha. Samtidig hvilke vrangforestillinger som kan oppstå i menneskers hode dersom de kun blir utsatt for sin egen filterboble.

Konklusjon

I følge Elis Parker beveger vi oss i en verden der internett viser oss det tjenestene tror vi ønsker å se, men ikke nødvendigvis det vi trenger å se. Dette kan resultere i at vi blir utestengt fra å se informasjon som ikke stemmer overens med våre tanker. På denne måten kan vi ende opp med å befinne oss i et begrenset informasjonsunivers. Noe som igjen vil resultere at vi blir fanget i vår egen lille filterboble.

-Emilie

Referanseliste:

https://whatis.techtarget.com/definition/filter-bubble

https://stacker.com/stories/6057/top-trump-tweets-election-day-2020

https://snl.no/filterboble

2 Svar på “Er du fanget i din egne filterboble?”

  1. Så lurt å koble ditt forrige blogginnlegg opp mot dette nye i starten av innlegget, her går det også an å slenge inn en hyperlenke!

    Du legger til lenker og videoer hvor leseren enkelt kan lese mer dersom de vil ha en dypere eller annerledes forklaring – veldig bra!

    Veldig fin konklusjon!

    Jeg er imponert over innsats, og er trygg på at du er godt forberedt til første eksamen!

    -Thea E

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *